Tips & Trix

Tips & Trix

Här nedan har vi lite nyttiga Tips & Trix vad som gäller träskor i allmänhet och våra skor i synnerhet. 


Storlek

Vi har ingen storlekstabell för våra träskor p.g.a. att skorna inte går att justera för höga vrister eller bred fotsula som man gör med sneakers och arbetsskor. 

Det bästa sättet är naturligtvis att prova ut storleken för just sitt unika par men om man inte har möjlighet att besöka de marknader vi finns på så har vi två tips. 


1. Storleken på Joeys träskor upplevs som ”normala” jämfört med andra märken.

Du kan alltså prova en oanvänd ”vanlig” träsko av valfritt märke.

Skon måste vara av sådan modell som inte går att justera med snören eller remmar.

Det är också viktigt att ingen har ”gått in” träskon som provas. När de passar så har du med stor sannolikhet hittat rätt storlek för våra också.


2. Kolla på de vanliga skorna (justerbara) som foten använder. De flesta har samma storlek på träskor MEN har man hög vrist eller bred fotsula så måste man gå upp minst en hel storlek. 


Att ”GÅ IN”

Få inte panik om hälen sticker ut någon millimeter utanför klacken. 

Detta är det normala och då är det dags att ”Gå in” träskorna. 


Det betyder i praktiken som det låter, att man går mycket med skorna så att lädret mjuknar och anpassar sig så småningom efter foten. 

TIPS! Fukta vristen på skon med varmt vatten och använd en tjockare strumpa i början så går det fortare. 


Det finns en genväg om det känns besvärligt. Man kan gå in till en skomakare som lästar ut dessa direkt för ca. en 100-lapp.


Skötsel

För att skorna ska hålla formen och färgen så bör man inte förvara dem utomhus eller i direkt solljus.


Om man får fläckar på sina ”släta” skor kan man försöka ta bort fläckarna med lite diskmedel och vatten.


På skor av Nubuck kan man gnugga bort fläckar med mjuk gummiborste avsedd för mocka. Vi rekommenderar även att Nubucken återimpregneras med jämna mellansum.


Oönskade fläckar på de håriga skinnen kan tvättas bort med ”torr” bilklädseltvätt i sprayform.

Om man tycker att koskorna har blivit lite rufsiga så kan man vattenkamma dessa i hårens naturliga riktning. Spraya på lite vatten och stryk till med handflatan så har du snart en slät frisyr.


Skorna tål givetvis vattenstänk. Men om man skulle glömma dem ute i regnet eller tappa dem i sjön så behöver de inte vara förstörda.

Torka ur dem så bra det går och stoppa in fötterna tills de är torra på insidan eller stoppa in papper och låta dem torka naturligt. 


//Joey